Als je RunnerMaps opent, kun je meestal direct beginnen een nieuwe route te plannen. De cursor is dan een crosshair, en de knoppen voor het bewerken en de routeringsopties zijn zichtbaar.

Maar als er routes of clubs getoond worden, zal de cursor een handje zijn, je kunt dan de kaart slepen of op een route of clublocatie klikken. Als je de routes of clubs niet meer toont, kun je weer een nieuwe route maken. Je kunt ook, met routes of clubs nog in beeld, een nieuwe route maken door op de grote rode ronde '+' knop rechts onderaan de kaart te klikken.