Als je een geplande route gaat lopen met een GPS horloge, verwacht je dat de afstanden overeenkomen. Soms zijn er toch verschillen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.


Hoeken afsnijden


De geplande route is niet altijd de logische looproute. Als je bij het plannen automatisch de route laat bepalen, volgt deze de wegen zoals deze in OpenStreetMap staan. Soms lopen die midden over straat, zie hieronder.



Links de situatie volgens de kaart, met de route netjes over de wegen. Rechts de situatie volgens satellietbeelden, met in rood de route die je waarschijnlijk zult lopen. Die kan zomaar enige tientallen meters korter zijn.


De enige manier om dit te vermijden is om de route te checken met satellietbeelden, en waar nodig aan te passen met de directe modus (pijltje in plaats van loper of fietser).


Spikes


Tijdens het plannen klik je ongeveer op de punten waar je langs wilt. Dat kan soms net naast de geplande route zijn. RunnerMaps is wel zo slim dat als je net naast een weg klikt, het punt op de weg zelf geplaatst wordt. Maar als je toevallig op een zijweg van de geplande weg klikt, werkt dat niet, je krijgt dan een zogenaamde 'spike', de route gaat dan even de zijweg in en weer terug, zie hieronder.



Als je niet te ver uitvergroot, kijk je er makkelijk overheen. Maar als je inzoomt, valt het meer op. Zo'n stukje heen en weer in een zijpad kan ook zomaar enige tientallen meters zijn, en die loop je natuurlijk niet.


Om dit te vermijden, moet je de geplande route even goed bekijken even goed bekijken, waarbij je voldoende hebt ingezoomd.


GPS afwijkingen


Als je wel precies het geplande pad volgt, kan het toch zijn dat je GPS een ander pad aangeeft. Dat speelt vooral als je een slecht bereik hebt, zoals onder de bomen of wanneer er hoge bebouwing langs de route staat. Zorg in ieder geval dat je goede GPS ontvangst hebt voordat je begint met lopen.